De week eindigt met het glas halfleeg. Maar te midden van somber nieuws duiken ook kleinere en grotere positieve berichten op die duiden op herstel van de economie.

De Verenigde Staten klimmen uit het dal, maar echt van harte gaat het nog niet. Dat bleek vrijdag bij de publicatie van het maandelijkse arbeidsmarktrapport.

Amerikaanse bedrijven huren wel meer mensen in, maar blijven voorzichtig. Gevolg is dat het nog niet echt hard gaat met de Amerikaanse banengroei.

Tegelijk begint de werkloosheid in de VS wel duidelijk te dalen. En als je iets verder vooruit kijkt, vallen er meer lichtpuntjes waar te nemen. Ook in Europa.

Herstel industrie Europa

Het begon afgelopen week, toen bleek dat inkoopmanagers in de eurozone weer groei voorzien in de industrie: hun zogeheten purchasing managers index (PMI) kwam weer boven het magische getal van 50 uit, wat duidt op groei. Het was het beste cijfer in anderhalf jaar.

Deze week bleek dat Nederlandse inkoopmanagers ook positiever zijn geworden. Ook hun index kwam voor de maand juli voor het eerst sinds februari weer boven de 50 uit.

De Europese Centrale Bank ziet ook voorzichtig herstel in Europa, zei president Mario Draghi donderdag bij het rentebesluit. De voortekenen zijn licht positief, maar de bank ziet nog genoeg redenen om de rente voorlopig laag te houden.

Werkloosheid daalt

Normaal gesproken volgen de werkloosheidscijfers vertraagd de economie: een herstel wordt pas later zichtbaar in de aantallen. Maar Duitsland meldde deze week al een lichte daling van het aantal werklozen in juli. Italië meldt hetzelfde beeld (over de maand juni). En ook Spanje maakte vrijdag bekend dat de werkloosheid in juli licht was gedaald.

En er komt meer goed nieuws uit Zuid-Europa. De Italiaanse overheid kon deze week fors goedkoper geld ophalen dan een maand eerder: ze hoefde nu maar 4,46 procent te betalen, tegen 4,55 procent een maand geleden (voor een 10-jarige lening). De vraag was groter dan het aanbod.

Ook in Spanje leende de overheid deze week veel goedkoper op de kapitaalmarkt. Voor een 5-jarige lening hoefde de Spaanse overheid nu maar 3,56 procent te betalen, tegen 3,74 procent halverwege juli.

Kan Nederland mee?

Grote vraag is uiteraard of Nederland van het herstel in de eurozone kan profiteren. Ja, zeggen economen van ING deze week in een rapport, zij het bescheiden en alleen in die sectoren die veel exporteren, zoals de industrie en de transportbranche. Echte groei zien bedrijven in deze branches pas in 2014.

Nog even geduld dus. Maar feit is dat er zowaar lichtpuntjes zichtbaar zijn. En daar hoef je niet eens een roze bril voor op te hebben.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl